Kategórie
  • Akciové produkty
  • Adax elektrické kúrenie [81]
    •  
  • ClimaStar keramické vykurovacie panely [36]
    •  
  • GLAMOX Konvektory [12]
    •  
  • Comfort Heat Vykurovacie káble [77]
    •  
Novinky emailom
TOP produkty
Partnery
/blog
22.08.2014 14:21

Namiesto odpratávania snehu a odlamovania cencúľov

Namiesto odpratávaniu snehu a odlamovania cencúľov 

"Odpratávanie snehu, odstraňovanie cencúľov a ľadu v zime spôsobuje značné výdavky obyvateľom bytoviek. Nehovoriac o tom, že nad hlavou im celý čas visí ako Damoklov meč nebezpečenstvo úrazov spôsobených ľadovými oštepmi a schodmi. Preto – pochopiteľne – s príchodom zimy k nám prichádzajú početné otázky ohľadne tejto témy." - píše sa v jednom časopise. Na otázky odpovedal Ján Szász – odborník na elektrické vykurovanie.

Aké nebezpečenstvá skrývajú v sebe visiace cencúle?

  • Cencúle vedia narobiť škodu dvomi spôsobmi. Jednak keď padajú, ohrozujú autá parkujúce pod nimi, alebo iné predmety a hlavne fyzické zdravie ľudí. Cencúle sú však iba príznakmi ešte závažnejšieho problému. Totiž, keď pravideľne zamŕzajú odkvapové rúry, voda nevie odtiecť a steká na fasádu, následne spôsobuje značné škody skrze neustále zamŕzanie a topenie. Keď sa pod tiažou ľadu zdeformuje odtoková rúra, tak potom nesplní svoj účel ani v lete.

Horizont Vykurovací kábel k vodovodu 5,8m 58 W 12V s transformátorom

V prípade bytoviek sú odkvapové rúry veľmi vysoko. Aké spôsoby existujú na odstránenie cencúľov?

  • Klasickým prípadom je, že zavolajú hasičov na odstránenie cencúľov, ale hneď by som chcel poznamenať, že je to veľmi nákladné, a tým sa ešte problém ani nevyrieši. Odkvapové rúry zostanú zamrzuté a dokonca v závislosti od počasia za 2-3 dni znova vyrastú cencúle. Hasiči sú vtedy veľmi preťažení, nedá sa zaručiť že prídu v čas, ešte pred tým než sa niečo nepríjemné stane. V mnohých krajinách práve preto je platný predpis o povinnej inštalácii automatických káblových odmrazovacích systémov.

Čoraz viac sa dá počuť o automatických odmrazovacích systémoch. Ako fungujú?

  • Systém odmrazuje elektrickými vykurovacími káblami. Tieto káble sa pripevňujú do odkvapových systémov. Oplatí sa ešte aby lepšie stekala voda, vybaviť aj strechu takýmito káblami. Systém je preto automatický, lebo je vybavený termostatom, ktorý má 2 čidlá. Podstatou toho je, že iba vtedy sa zapne, keď vníma vlhkosť a mráz naraz. V týchto kritických prípadoch systém odstráni nebezpečenstvo zamrznutia, čím predĺži životnosť odkvapového systému a fasády.

Comfort Heat Vykurovací kábel CTAV-18, 100m, 1700W

Nie je príliš drahé vybudovanie takéhoto automatického odmrazovacieho systému?

  • Je to relatívne. Keď treba fasádu a odkvapový systém predčasne vymeniť, aspoň raz za jednu zimu je potrebné zavolať hasičov, alebo treba platiť za chemikálie proti mrazu, tak to je všetko pomerne drahé, pričom sa ešte týmto nič nevyriešilo. Keď berieme do úvahy tieto fakty, tak jednoznačne môžeme usúdiť, že investícia do káblového odmrazovacieho systému sa nám rýchlo navráti. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že čím väčší je dom, tým je lacnejšie vybudovanie takéhoto systému.

Comfort Heat Samoregulačný kábel GTE-2

Existuje nejaký systém aj na odpratanie snehu a odstránenie ľadu z chodníka?

  • Odpratávanie snehu pri bytovkách je kardinálnou otázkou. Neexistuje tak dobre organizovaná bytovka, že by sa dalo zaručiť, že sneh, ktorý napadol cez noc, bude už skoro ráno odprataný z chodníka, zo schodov a iných miest. S vyhrievacími káblami sa dá podobne k vyššie uvedeným, vyriešiť aj probém snehu a ľadu na chodníkoch a schodoch. Systém sa zapne keď vníma sneženie, a prevádzkuje sa až kým chodník nebude suchý. Takto viete zabezpečiť aj ochranu proti nehodám a ušetríte aj energiu a peniaze.

WebShop System