Kategórie
  • Akciové produkty
  • Adax elektrické kúrenie [81]
    •  
  • ClimaStar keramické vykurovacie panely [36]
    •  
  • GLAMOX Konvektory [12]
    •  
  • Comfort Heat Vykurovacie káble [77]
    •  
Novinky emailom
TOP produkty
Partnery
/blog
01.09.2014 14:10

Elektrické kúrenie – 3 hľadiská k správnej voľbe!

Elektrické kúrenie - 3 hľadiská k správnej voľbe!

Elektrické vykurovanie je čoraz populárnejšie pre početné výhody, ktoré so sebou prináša. Lenže nesprávne zvolený systém, môže spôsobiť mnoho nepríjemností a môžete na to škaredo doplatiť. V našom článku hľadáme odpoveď, na čo si dávať pozor pri výbere.

1. Objasnime si našu situáciu!

Moderné elektrické kúrenia už obstoja aj ako samostatné vykurovacie systémy. Ich prevádzkovanie konkuruje cene plynu, pričom náklady na vybudovanie systému sú oveľa nižšie. Okrem toho predsa sa bežne používajú ako druhotné vykurovania. Prvá otázka, ktorú by sme si mali objasniť je, či to že pôvodný systém nie je dostačujúci, vyplýva z jeho slabého výkonu alebo je to kvôli zlej izolácii. Ak za to môže izolácia, v tom prípade nezávisle od typu vykurovania môžete rátať s extra vysokými výdavkami. Dôležité je opraviť tepelnú izoláciu nehnuteľnosti.


2. Nie je dobré všetko všade!

Medzi elektrickými vykurovacími telesami sú najpopulárnejšie konvektory, infračervené žiariče, podlahové kúrenie (vykurovacie káble) a halogénové vykurovacie telesá. Prejdime si postupne všetky výhody a nevýhody!


Výhodou konvektorov je rýchle vykúrenie, presná regulácia, rýchla inštalácia a výhodná cena (nórske typy). Keďže nekondenzujú dlhotrvajúco teplo, preto je dôležitá dobrá izolácia a neustály prísun elektriky. Odporúčame umiestniť pod oknom čo najbližšie k podlahe. Konvektory sú menej účinné pri výške stropu viac ako 3 m, nakoľko môže byť veľký teplotný rozdiel vo vzduchu stúpajúcom hore a v blízkosti podlahy. Tieto vykurovacie panely majú vynikajúcu funkciu aj ako druhotné vykurovanie, povedzme ako kachle alebo krb. Každý konvektor má samostatný termostat, preto sa panely vždy zapnú len tam kam sa už nedostáva v dostatočnej miere teplo ohňa. Okrem toho vie skvele poslúžiť za vašej neprítomnosti keď nemá kto zakúriť.


V prípade vysokého stropu, je vhodným riešením infračervené vykurovanie. Funkcia tohto systému sa podobá žiareniu slnka, ktoré hlavne ohrieva tie miesta, na ktoré padá lúč v uhle 90°. Preto je dobré namontovať infrapanely na strop. Vybudovanie tohto systému je o niečo drahšie a potrebuje viac odbornej znalosti oproti konvektorovému systému. Infračervené vykurovacie panely sú najlepšie pre lokálne kúrenie.

ADAX VR 507 KB Elektrický konvektor 750W

Halogénové žiariče fungujú podobne ako infračervené žiariče, ale charakteristicky sú vhodné na ciklické vykurovanie. Sú to zvyčajne ohrievače s veľkým výkonom, s menej dobrými regulačnými možnosťami. Hlavnou výhodou je, že už od prvého momentu vyžaruje priame teplo. Odporúčame do kúpelne, keď napríklad iba na čas kúpania je potrebné teplo, ale vtedy rýchlo. Sú vhodné aj na terasové vykurovanie.

Pocit najvyššieho komfortu Vám zaručuje elektrické podlahové kúrenie, ktoré premení vašu celú podlahu na ohrievacie teleso. Podobne ako ostatné elektrické systémy, rýchlo poskytuje teplo (oproti tradičným vodným systémom). V prípade dobrej izolácie podkladu, zohrejúc betón funguje aj akumulačne. Zdola veľmi dobre rozvádza teplo, preto aj náklady na prevádzku sú nižšie ako u konvekčných zariadeniach. Dá sa vybudovať aj dodatočne, rátať treba iba so zvýšením podlahy o 1 cm.

Comfort Heat Samoregulačný kábel 11FSM2-CT


Vykurovacie káble používané na podlahové kúrenie sa dajú použiť aj na odmrazenie chodníkov, schodov alebo potrubí.

3. Základom vykurovania je termostat

Termostat je mozgom vykurovacieho systému. V prípade pomerne pravideľnej dennej rutiny sa oplatí zvoliť si programovateľný termostat. Takto sa nebudeme musieť starať o neustále nastavovanie teploty. Keď je cieľom udržanie stálej teploty v danej miestnosti, tak nám stačí aj manuálne ovládateľný termostat. Do obytného priestoru je vhodný taký, ktorý disponuje elektronickým senzorom, ktorý je precíznejší a tichší. Do pivnice, do skladu, do dielne stačí aj mechanický (sú lacnejšie). Do víkendovej chaty si však zabudujme iba taký, ktorý bude manuálne ovládateľný, alebo sa dá riadiť aj z diaľky, povedzme mobilným telefónom. Pri programovateľných môže nastať, že v prípade výpadu elektriky sa vymažú nastavenia.

Comfort Heat Termostat C 101

V prípade otázok a pripomienok sa obráťte na nášho spolupracovníka.


Autor článku: Ondrej Hambalko

WebShop System